Over US

US nostalgie

US (Universitaire Sportvereniging) Volleybal is een van de grootste volleybalverenigingen van Amsterdam. US Volleybal is opgericht in 1950 als onderdeel van een omnivereniging. In de loop der tijd zijn nieuwe afdelingen van de omnivereniging opgericht en andere afdelingen zelfstandig verdergegaan. Momenteel bestaat de omnivereniging, naast US Volleybal, uit de afdelingen US Badminton, US Basketbal, US Handbal en US Tafeltennis.

Van oorsprong is US Volleybal een studentenvereniging, maar halverwege de jaren tachtig is de strikte binding met de Universiteit van Amsterdam (UvA) verbroken. Op dit moment zijn veel leden student of afgestudeerd aan één van de Amsterdamse hogescholen of universiteiten.

US Volleybal is actief op het hoogste niveau en heeft in het verleden zelfs spelers geleverd aan het nationale team. Bekende spelers uit het verleden van US zijn onder andere Bert Aalbers, Geert Uffen en Ursul de Geer.

Het eerste damesteam van de vereniging speelt in de Topdivisie, de heren van het eerste spelen in de tweede divisie. In totaal heeft de vereniging ruim 200 leden, verdeeld over 9 damesteams en 7 herenteams. Thuiswedstrijden worden gespeeld op zaterdag in de Amstelcampushal in Amsterdam.

In 2003 is US Volleybal Jeugd (in een aparte vereniging maar onder leiding van US’ers) gestart met het opleiden van jeugd. Momenteel heeft US Volleybal Jeugd ongeveer 75 jeugdleden, variërend in leeftijd van 6 tot 16 jaar.