Wedstrijdzaken

Met z’n allen zorgen we ervoor dat alle thuiswedstrijden soepel verlopen. Wat hiervoor moet gebeuren, vind je hieronder. Bekijk het meest recente wedstrijdschema voor alle scheidsrechters, vlaggers, tellers en zaaldienst.

Scheidsrechters

Elk team is in principe verplicht een scheidsrechter (twee fluitbeurten per maand) te leveren. Voor teams die uitkomen in de regiodivisie en heren promotieklasse geldt zelfs dat ze twee scheidsrechters (vier fluitbeurten per maand) moeten leveren.

Opgeven hiervoor en voor scheidsrechterscursussen kan bij de scheidsrechterscoördinator, via scheidsrechter@usvolleybal.nl. Ook kan je bij hem/haar terecht voor vragen over (interpretatie van) de spelregels. Als je al scheidsrechter bent, kun je bij de scheidsrechterscoördinator terecht indien je graag hoger wil fluiten, of om een andere reden begeleiding en/of beoordeling wilt.

Beginnende scheidsrechter?

Benieuwd wat je ook alweer allemaal moet weten en doen als je gaat fluiten? Bekijk dan de spelregels van de Nevobo.

Spelregelbewijs en inschrijving

Om te mogen fluiten, heb je wel een licentie nodig. Voor de laagste niveaus is het spelregelbewijs voldoende; daarboven moet je ingeschreven worden en een examenwedstrijd fluiten met een beoordelaar erbij.

Inschrijven voor wedstrijden

Wil je je inschrijven voor een wedstrijd? Log dan in op de inschrijfpagina door het wachtwoord in te vullen. Weet je het wachtwoord niet? Vraag dit dan op bij de scheidsrechterscoördinator.

Lijnrechters

In de Top- en Eredivisie worden lijnrechters ingezet, oftewel vlaggers. Ben je ingedeeld om te vlaggen, hou dan rekening met het volgende:

  • Het is de bedoeling dat je je uiterlijk een kwartier van tevoren meldt bij de scheidsrechter.
  • Zorg ervoor dat je zaalschoenen aanhebt, of in ieder geval je buitenschoenen uittrekt of de hoesjes gebruikt die in het zaaldiensthok liggen.
  • De scheidsrechter zal je een korte instructie geven. Ook als je al eerder gevlagd hebt, zal hij/zij dit doen omdat hij/zij dan ieder geval zeker weet dat je vlagt zoals hij/zij dat prettig vindt.

Tellers

Teams die op nationaal niveau spelen, werken met een groot wedstrijdformulier. Voor het invullen hiervan maken we gebruik van tellers. In het Handboek Nationale Competitie vind je de instructies voor het invullen van het nationaal wedstrijdformulier.

Zaaldienst

Het team dat voor de zaaldienst is ingedeeld, is op dat moment verantwoordelijk voor de wedstrijden die worden gespeeld. Alle wedstrijden moeten op tijd en met een scheidsrechter starten. Het opbouwen en afbreken van de velden moeten de teams zelf doen. Heb je zaaldienst, dan ben je een halfuur voor de start van de wedstrijden aanwezig. Zorg dat je vindbaar bent en beantwoord vragen van teams en scheidsrechters. Lees meer in de zaaldienstinstructie.