Scheidsen

Scheidsrechters

Elk team wordt aangewezen om een aantal wedstrijden te fluiten. Het is de bedoeling dat de wedstrijden door scheidsrechters met de juiste licentie gefloten wordt. Sterker nog, als een wedstrijd gefloten wordt door een scheidsrechter met de verkeerde licentie levert dit een boete op.

Hieronder de verschillende licenties:

NiveauUS-teams
1t/m 3e klasseD6-D9, H6-H7Spelregeltoets op www.volleybalmasterz.nl
2t/m 1e klasseD5, H4-H5Vaardigheidstraining
3t/m 3e divisieD3-D4, H2-H3Persoonlijk leertraject
4 (top)t/m eredivisieD1-D2, H1VS4 opleiding

Wedstrijden tot en met de 1e klasse worden aangewezen door US, daarboven worden de scheidsrechters aangewezen door de Nevobo. Weet je niet meer welke licentie je hebt, in Mijn Nevobo kan je vinden welke licentie je hebt.

Beginnende scheidsrechter?

Benieuwd wat je ook alweer allemaal moet weten en doen als je gaat fluiten? Bekijk dan de spelregels. Heb je het idee hebt dat je de regels kent, door ze uit je hoofd te leren of omdat je al jaren volleybalt? Dan kan je de licentie tot en met 3e klasse eenvoudig halen via een spelregeltoets op www.volleybalmasterz.nl. Gebruik je spelersnummer om in te loggen, zodat de licentie op jouw naam komt te staan. Binnen een half uur kan je je licentie binnen hebben.

Fluiten op hoger niveau

Wil je graag op hoger niveau fluiten, omdat je het leuk vindt om te doen, omdat je team een leveringsplicht heeft of omdat je wat meer voor je vereniging wilt doen? Dan kan je de vaardigheidstraining voor scheidsrechter t/m 1e klasse volgen. Deze training wordt door US (gemiddeld 1 keer per jaar) georganiseerd en duurt 2 tot 3 uur. Na het volgen van deze training mag je t/m 1e klasse fluiten. Voorwaarde is wel dat je voor de training de licentie t/m 3e klasse hebt.

De andere mogelijkheid is dat je wedstrijden t/m 3e divisie gaat fluiten. Hiervoor wordt een persoonlijk leertraject samengesteld afhankelijk van je volleybal- en scheidsrechterervaring. Dit leertraject bestaat uit het fluiten van wedstrijden waarbij je begeleid wordt door een ervaren scheidsrechter, daarnaast moet je mogelijk enkele workshops volgen.

Heb je nog vragen over scheidsrechter, de spelregels of opleidingen kan je altijd contact opnemen met de scheidsrechterscoordinator: scheidsrechterscoordinator@usvolleybal.nl.

Lijnrechters

In de Topdivisie worden lijnrechters ingezet, oftewel vlaggers. Ben je ingedeeld om te vlaggen, hou dan rekening met het volgende:

  • Het is de bedoeling dat je je uiterlijk een kwartier van tevoren meldt bij de scheidsrechter.
  • Zorg ervoor dat je zaalschoenen aanhebt, of in ieder geval je buitenschoenen uittrekt of de hoesjes gebruikt die in het zaaldiensthok liggen.
  • De scheidsrechter zal je een korte instructie geven. Ook als je al eerder gevlagd hebt, zal hij/zij dit doen omdat hij/zij dan ieder geval zeker weet dat je vlagt zoals hij/zij dat prettig vindt.