Jeugd US wint halve finale NOJK

3 maart 2023

WEDSTRIJDVERSLAG – US op de Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen (NOJK)? Maar US is toch een universitaire sportvereniging, voor (oud-)studenten? Toch is er ook jeugd en ze schoppen het heel ver!

Ja, oorspronkelijk is US inderdaad een studentenvereniging maar halverwege de jaar tachtig is US losgekoppeld van de UvA en is dus al een tijdje geen studentenvereniging meer. Leden zijn wel meestal studenten of afgestudeerd en blijven hangen in Amsterdam. En de jeugd dan? Sinds 2003 is onder de leiding van US’ers in hart en nieren een vereniging US Jeugd gestart.

Nieuwe categorie: MA+

Een paar keer hebben jeugdteams van US Jeugd al op het NOJK gestaan, maar ze zijn helaas nooit heel ver gekomen. Tot dit jaar! Weliswaar mede door de nieuwe categorie MA+ (onder de 21 jaar) maar dan nog: het is ons gelukt! US Amsterdam staat voor het eerst met een jeugdteam in de finale van het NOJK!

Meiden uit 3 US-teams

25 februari was het zover: 7 meiden van dames 1 (Fleur Uitterlinden, Maaike Heilig, Aike Melenhorst, Sanne van Leeuwen, Anouk van der Zee, Ilse Veerman, Benthe Essink), 2 meiden van dames 2 (Ameritha Klok en Aerin Muijs) en 1 van dames 5 (Tessa Kloprogge) namen deel aan de halve finale van NOJK.

Eerste of tweede worden

Van tevoren wisten we dat we een redelijk team hadden, alle posities goed gevuld met speelsters op niveau en daardoor een beschermde status. We kwamen terecht in een poule met VV Harderwijk (met derdedivisiespeelsters), VC Polaris uit Helmond (met derdedivisiespeelsters) en op papier de sterkste tegenstander Dynamo Apeldoorn (met o.a. een eredivisiespeelster en eerstedivisiespeelsters). De opdracht was eerste of tweede worden en liefst en liefst Sliedrecht Sport ontwijken in de kruisfinale. Sliedrecht is namelijk een van de favorieten voor de titel.

Na een redelijk makkelijk eerste wedstrijd tegen Harderwijk waar we 2-0 hebben gewonnen moesten we het opnemen tegen Polaris, waar de eerste set met gemak werd gewonnen (25-14). Verrassend genoeg ging de tweede set naar Polaris (25-23). Terug met beide voeten op de grond.

BAM!

De derde wedstrijd was tegen de meiden uit Apeldoorn. Deze wedstrijd werd bepalend voor de winst van de poule en voor wie ging het opnemen tegen Sliedrecht. We waren op tijd wakker, we speelden goed en wij wonnen met 2-0 en BAM! Eerste plaats van de poule was een feit. Eerste opdracht gelukt: doorgaan en Sliedrecht ontwijken.

De tegenstander in de kruisfinale werd Limes Volleybal. Limes had voor dit toernooi twee meiden uit AVV Keistad geleend. We waren gewaarschuwd, dit wordt moeilijk. Maar… we hebben een dijk van een wedstrijd gespeeld, alles klopte. De service van Maaike Heilig waren onhoudbaar, Anouk was aan het net on fire , Benthe was een stofzuiger enz… enz.. De eerste set werd maar liefst met 25-10 gewonnen. De tweede set moesten we alert zijn maar ook hier werd er gewonnen, 25-20.

Voor het eerst in de geschiedenis neemt een volleybalteam van US deel aan de finale van NOJKJ. We zijn supertrots! En als we er toch zijn, zullen we er alles aan doen om met de titel naar Amsterdam terug te komen.

Wanneer : 8 april in Tilburg.

Foto’s van johnspictures.nl