Sommige US’ers komen, en sommige US’ers gaan

11 oktober 2020

Het zal één van de laatste jaren van Johan Verhees zijn. Niet dat hij stervende is. Zeker niet! Hij zal alleen niet lang meer bij US volleyballen.

Johan Verhees.

Een bijzondere US’er. Opvallend vanwege zijn lengte. Vele jaren heeft hij, in meerdere periodes, bij US gespeeld. Een typische US’er is hij misschien wel. Genoten van de gezelligheid. Best wat talent. Eerst nog studerende en nu werkend. En tot slot heeft hij zijn vrouw bij US leren kennen.

Maar waarom maakt juist dit hem een typische US’er? Het is de combinatie van de Amsterdamse locatie, het nagenieten van de studententijd, die gekoppeld is aan de club, plus het redelijke niveau wat er te spelen is. Volleybal is communicatie; heb je Johan wel eens horen articuleren? Typisch voor het volleybal bij US; onduidelijke gemoedelijkheid die toch een glimlach op je gezicht tovert. Ook Johan zal, net als velen die jaren bij US volleybalden, met plezier terugdenken aan die jaren dat hij om en om met Olaf en Gert-Jan op hetzelfde matras lag.

Johan is geen opgewonden standje. Ook geen saaie drol natuurlijk. En daar tussenin zit die typische US’er Johan Verhees. Op een oude leren bank. All-stars schoenen vastgeknoopt. Favoriete kauwgum kauwend. Je was een mooie kerel Johan! Er zijn late uurtjes aangetikt in de oude Wibauthal. Zeker als je het vergelijkt met de dichte sportkantine van tegenwoordig. En het dichtstbijzijnde café dat je vlak na je training weigert om 21:15 uur. Een typische US’er zoals Johan maakt vaak een ontwikkeling door. Is Johan volwassen geworden? Of heeft hij nu gewoon steunkousen aan bij het volleybal?

Het karakter van Johan wat eerst gemoedelijk en op de achtergrond was: een lange jongen die schuilging achter een gordijn van lange haren. Nu is hij veel meer op de voorgrond met baard en aanzien van een ‘stamoudste’. Maar voor hoe lang nog? Johan zal misschien minder snel uit de geheugens van US’ers verdwijnen dan andere. Toch zal ook hij worden vergeten. Misschien heeft hij zich ontwikkeld in zijn cijfers:

7-10-128,6 
4-11-126,8Scoorde veel en werd niet kapot gespeeld
11-11-125,1Raakt af en toe op stoom met zijn molewiek-serve.
12-1-137,8 
20-1-13 8,2 
In de tussenliggende periode was Verhees te kort in actie voor een eerlijke beoordeling
22-9-194,5twee voetfouten achter elkaar en een foutieve floatservice
29-9-195,5Liggen de set-ups goed? Of kan hij er meer mee doen?
7-10-196Foutloos, ere wie ere toekomt. Je mag trots zijn. Puik werk!
14-10-196,4Ich hem paain an menn knaai-je van t vu-loraaije (Lummens= ik heb pijn aan mijn knieën van het fietsen van voor de wedstrijd)
21-10-198Bedroefd wegens serviceopdracht.
09-11-197,5Speelde met de hand op het hart.
16-11-198Goed gespeeld, aanvallend prima maar vooral blokkerend véééél beter dan Hoonhout.
23-11-197,3Volleybal.
7-12-195Last van betonnen vloer.
12-9-205 
26-9-205Johan, je hebt vandaag niet gespeeld, maar je krijgt een vijf.

Hopelijk zal Johan Verhees niet bekend staan als de man die in zijn laatste jaar US alleen maar vijven haalde…Wat jammer dat je ons verlaat. Het ga je goed! We zwaaien alvast! Dag Johan, daahaag!