H1: een vrije zaterdag

27 september 2020

Warme aangename dagen hebben we wel weer gehad. Zo eindigt de zomer. Volleybal in verhitte sporthallen. Net als de voorverwarmde ovens  die pizza’s krokant maken. Sap dat in druppeltjes uit de salamiplakken van US heren 1 gezweet wordt.

Arjen van Veen legt er graag wat jalapeño op. Terwijl wij, al ‘mountain climbing’, van Lisa een punt uit het vuistje krijgen, hoeven we Jorrit al helemaal niet om het laatste stuk te vragen. Jorrit heeft, als Amsterdamse schaapherder, ze allemaal op het droge. Hoe kan een vis vanuit de lucht naar zichzelf kijken? Het uitzoomen op onze situatie is lastig. Terwijl je midden in die slechte en verslavende film zit, let je niet meer op de bioscoop van menselijke zwakten om je heen. Proeft de popcorn zoet of zout? Olaf is een opgeruimd orakel. Onze noeste ‘Nostradamus’ kan stoïcijns voorspellen hoe de verspreiding zal gaan. Om daar dan vervolgens, als aanvaller, het grootste blok uit je tweede jeugd tegen te komen. De verkeersregels wisselen in noodverordeningen. Maar geef het door: rechts gaat voor. Zigzaggen met 1,5 meter om de oranje vervangbare pionnen. De mens is een pion, maar het schaakspel is te groot.

Midas zag zich, als grootmeester, voor de Protoskaravaan uitrijden. De rattenvanger van Hamelen. Hij blaast een aanzwellend koor van trompetters uit zijn Yamaha YZF-R1M.  En hij laat het scorebord trillen met zijn opengesperde scheur: “FUUT!”  We weten het al. Er zijn drie scenario’s. Ze kunnen allemaal hun eigen krachtige kleur aan het vooraanstaande volleybalseizoen geven. 1. Het wordt snel normaal. 2. Het blijft golven. 3. De pleuris breekt uit. De pleuris? Zoiets als vlak voor de wedstrijd van vandaag? Nee ECHT; het einde der tijden 2.0. Dit komt alleen niet op in de hersentjes van onze drie melkdrinkende boertjes. Sommige noemen ze jut, jut en jul.

Casper, Kasper en Kas zaten op een weilandhek

In blauwe overall en naast de mond een melkvlek

Honger naar oogsten in de ‘Hunger Games’ vandaag?

Hoe winnen we van Protos: Busy, traag

Hardlopers zijn doodlopers.

Rik en Jaap hadden donderdag besloten dat  4-0 winst beloond zou worden met La Chouffe. Wat een vooruitzicht van onze wervelende weermannen. Tegenslagen hebben we tijdens training; als Tijmen er met de kop niet bij kan, maar wat blijft hij toch verrassend positief. Tijmen. Één voor allen, allen voor één.

En dan die twee spelers die altijd willen schitteren. Schitteren voor het team en voor de schittering. Heerlijke Hidde en jaloersmakende Job. Ze zien zichzelf er al tussen staan. Die verrukkelijke volleybalteams, die onbeschermende netten, die almachtige antennes en sterke scheidsrechters. We willen warme chocolademelk met slagroom. Natte bladeren waaien in ons gezicht.

We zijn al bijna bij de sporthal. Johan drinkt een kopje koffie, zodat hij meer dan een verbijsterende vijf verdient. Althans, zoals Thierry Baudet zei: “Het had kunnen gebeuren. Die koffie. En die vijf.” Alhoewel, Johan, je hebt vandaag niet gespeeld, maar je krijgt een vijf. Uiteindelijk geeft de lichtkrans bij een zonsverduistering de’ final touch’ op het verplaatsen van de wedstrijd. Zodat de wedstrijd USH1-Protos H2 later zonder strafblad wordt vervolgd. Een vrolijk volleybalveld is een spijkerhard spanningsveld tussen wat je weet, wat je ziet en wat er is.