Coronavirus en volleybal

12 maart 2020

Nederland is in de ban van het coronavirus en de hele sportwereld ligt stil. Hoe gaan we in de volleybalsport om met alle genomen maatregelen?

Update 31-3: Trainingen gaan t/m 28 april niet door

Op dinsdag 31 maart maakte het kabinet bekend dat de eerder genomen maatregelen verlengd worden tot en met 28 april 2020. Voor ons geldt dus dat we in elk geval tot en met die datum niet kunnen trainen.

De Nevobo heeft ondertussen ook een ei gelegd over hoe om te gaan met de tussenstanden in de competities. Op basis van het wedstrijdquotiënt berekenen ze de eindstanden van de jaarcompetities van seizoen 2019-2020. In seizoen 2020-2021 wordt een extra Topdivisiepoule ingevoerd om meer promoties mogelijk te maken. Voor alle halfjaarcompetities geldt dat ze in het volgende seizoen in dezelfde competitie ingedeeld, als waarin ze in de tweede helft zijn uitgekomen.

Gaan er dan nog teams omhoog of omlaag voor ons? Jawel, D2 promoveert naar de Topdivisie (waar D1 al in zit en blijft), H4 en H5 degraderen.

Update 15-3: Wedstrijden/trainingen gaan t/m 6 april niet door

In het verlengde van de overheidsmaatregelen die zondag zijn afgekondigd, verlengt de Nevobo de afgelasting van alle volleybalwedstrijden, trainingen en bijeenkomsten tot en met in ieder geval 6 april.

Update 13-3: Trainingen gaan niet door

De gemeente Amsterdam heeft, met de richtlijnen van het RIVM in de hand, besloten om tot en met 31 maart alle sporthallen en gymzalen te sluiten. Dat betekent dat er niet getraind kan worden door onze teams. Het USC is nog niet geheel duidelijk: hun eigen activiteiten liggen wel stil, maar we gaan er nog achteraan of er eventueel getraind kan worden. Zodra we dat weten, kunnen we als bestuur een keuze maken of het verantwoordelijk is om de training in de Amstelcampus te laten doorgaan.

Update 12-3: Wedstrijden gaan niet door

Het bestuur heeft naar aanleiding van het recente bericht van de Nevobo (dat alle wedstrijden tot en met 31 maart afgelast zijn) besloten om donderdagavond (12 maart) alle trainingen ook af te lasten. Het bestuur is bezig om een voor iedereen werkbare oplossing te vinden waarmee er eventueel in de komende weken alsnog getraind kan worden. Als je vragen en/of opmerkingen hebt, stuur dan een mailtje naar bestuur@usvolleybal.nl.

Basishygiëne belangrijk

De Nevobo raadt sporters en publiek aan extra te letten op de basishygiëne. Het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papierenzakdoekjes
  • Schud geen handen

We laten het handen schudden/geven van high fives voorafgaand en na afloop van de wedstrijd dus achterwege. Wens op een andere manier de tegenstander en officials een prettige wedstrijd. Datzelfde geldt voor het bedanken na afloop.

RIVM-flyer coronavirus