Pharmafilter US Dames 1 met vernieuwde selectie naar de eredivisie?

19 juni 2018

US Volleybal heeft afgelopen weekend een officiële aanvraag voor de eredivisie ingediend bij de Nevobo. Nadat OBEG Donitas Dames 1 afzag van het indienen van een eredivisie-licentieaanvraag, kregen de Amsterdammers de vraag van de Nevobo of zij een licentieaanvraag wilden doen. ‘Een geweldige kans. We zijn bij onze club al meerdere jaren bezig om stap voor stap te groeien in organisatie en in niveau. Dat je nu deze keuze mag maken is heel spannend, want het brengt het proces waar wij als club al een aantal jaar mee bezig zijn in een stroomversnelling,’ aldus teammanager Gertjan Muis.

Afgelopen weken werkte een werkgroep hard aan de licentieaanvraag. Men sprak met diverse stakeholders, experts en de bond om het plan te realiseren. Donderdag presenteerde de werkgroep het plan tijdens de Algemene Ledenvergadering van US Volleybal, waarna een overgrote meerderheid van de vereniging voor uitvoering van het eredivisieplan stemde.
Pharmafilter US Dames 1 zal volgend seizoen aantreden met een complete en deels vernieuwde selectie. Het team blijft voor een groot deel gelijk en wordt op enkele plaatsen aangevuld. De staf, bestaande uit hoofdcoach Frank van Rooijen met assistenten Sébastien de Paula en Mark Roper, geeft aan fantastisch ‘materiaal’ in huis te hebben. De hoofdstedelingen kijken vol vertrouwen naar de toekomst!

Op de laatste wedstrijddag van het voorbije seizoen leek dit nog geen gemakkelijke opgave. Coach Frank van Rooijen: ‘Jarenlange rots in de branding Brecht Gijsbertsen stopte na een glansrijke carrière. Ook Loladina Zwaanswijk, die een nieuwe uitdaging in België aangaat, vertrok. Met daarbij opgeteld de hardnekkige blessures van libero Ruth Zijlstra en spelverdeelster Lisa van de Geer, moesten we concluderen dat op minimaal vier plaatsen nieuwe speelsters ingepast moesten worden. Maar we kunnen met trots zeggen dat we het team hebben versterkt met louter talentvolle speelsters.’

Lisa de Groes zal de concurrentie aangaan met Anne Rongen, die overkomt vanuit Haarlem. In haar kielzog neemt ze de getalenteerde libero Rianne Stok mee, die voor haar leeftijd al behoorlijk wat ervaring heeft opgedaan bij het eerstedivisieteam van Spaarnestad. Ook Marly Bak zal komend seizoen te bewonderen zijn in het shirt van Pharmafilter US. De lange hardhitter is multi-inzetbaar op zowel passer/loper- als diagonaalpositie. Bak zal de strijd aanbinden met passer/lopers Kelly Ackermans, Saskia Bos en Desiree Nouwen, die allen ook in het nieuwe hoofdstuk van het Amsterdamse damesteam een rol gaan spelen. Vaste waarden op de diagonaalpositie blijven de boomlange pinchhitter Taraymie Bleijert en Sophie ten Asbroek, die inmiddels al haar zesde seizoen ingaat bij de US’ers. Vanuit ‘eigen kweek’ maakt Sanne Kruis de overstap naar het eerste. Kruis traint al twee jaar mee en kwam verleden jaar uit voor Pharmafilter Dames 2. Ze zal de spreekwoordelijke degens kruisen met Isabel Kuhel en Lisan Kok.

US Volleybal kijkt met deze selectie uit naar volgend (eredivisie) seizoen. Wat er gaat gebeuren, ligt op dit moment bij de bond. Het is aan het Expertpanel van de Nevobo om een besluit te nemen over de aanvraag. Zij zullen voor eind juni beslissen of we vanaf volgend seizoen weer eredivisievolleybal kunnen gaan aanschouwen in Amsterdam.