VVU H2-US H1: Alles is kort

29 januari 2018

Volleybal is klein. Volleyballers zijn lang. Libero’s zijn klein. Libero’s zijn er al lang. Volleybal is er al lang. Een volleybalwedstrijd is kort. Daarom is volleybal klein. Het is eventjes. US heren 1 is op Amstelstation. Ze is er kort. Als de bliksem. Dan rijdt ze naar de Gelredome. De thuishal van VV Utrecht. Er staat Galgenwaard. Toch is het de Gelredome.

Twee weken in een Belgisch klooster

Best een beetje gek, verwarring. Joris Moustard was assistent. Assistent van Gertjan Verpotten. Jaap Anders werd nog gemasseerd. Dennis Vrouw zat twee weken in een Belgisch klooster. Dennis’ vrouw haar reactie op de “Au!” van Kelvin Koala. Desiree: ‘Nou-en?!’ Midas Snoes zet zich in voor kansarme bultruggen die nog geen geldige verblijfsvergunning hebben. Bert Kamfer was er met zijn priemende oogjes. Hij heeft voor dit verslag nog een toegift geschreven. Robbert van ’t Schreeuwe verzorgde het publiek.

Lage foutenlast

De wedstrijd startte te laat. Jammer. Een gemiste kans voor VV Utrecht. Het was een speciale dag. Het schema liep vanaf het begin in de soep. Dat verkochten ze ook. Het schema. En soep. Met ballen. Het volleyballen begon met middelmatig niveau. US heren 1 maakte fouten. VV Utrecht heren 2 sloeg ballen vanuit het midden in de hoeken. Bas Blauwbaard speelde veel ballen naar Johan Ver-Heen. Arjen Sowieso kreeg weinig ballen. Remco van Ding-en-Dong kreeg minder, minder, minder. VV Utrecht won met servicedruk. VV Utrecht liet US heren 1 verliezen. Door een lage foutenlast. 25-17

Strijd

Olaf Hooguit werd er in gewisseld. Hidde Vertoeven begon ballen te scoren. VV Utrecht maakte meer servicefouten. US heren 1 had meer servicedruk. US heren 1 won met 23-25. VV Utrecht heren 2 wilde vechten. De spelers waren boos dat ze de set hadden verloren. Kinderachtig begrijpelijk. US heren 1 was blij dat ze de set had gewonnen. Het stond 1-1 in sets. Er kon nog van alles gebeuren. US heren 1 hield het hoofd koel. Gert-Jan Muze nam af en toe de set-up over. De derde set won US heren 1 ook. VV Utrecht was nog altijd van haar à propos. 19-25 De vierde set maakte US heren 1 er een potje van. Het werd weer een strijd. Een wedstrijd. Zonder inzet. Met inzet. Veel fouten betekent veel punten voor de tegenstander. De tegenstander, VV Utrecht, hoefde niet zo veel te doen. Het stond 8-3 en het stond daarna 23-16. De scheidsrechter zag ze vliegen. 25-16.

Te kort

De laatste set duurde kort. Dat is typisch voor volleybal. Elk moment is kort. Seizoenen zijn kort. Teams zijn kort bij elkaar. Wedstrijden zijn kort. Sets zijn kort. Punten duren kort. Balcontact is kort. Beslissingen zijn kort. Libero’s zijn kort. En scheidsrechters zijn piemels. En zij zijn kort. 16-14. Na de wedstrijd sprak Bert Kamfer: “Gras is groen. Blaadjes van bomen en struiken zijn ook groen. Er zitten bladgroenkorrels in. De zee is blauw, de oceaan is blauw en de lucht is blauw. Er zit water in de oceaan en in de zee. Water is blauw. Soms is de zee grijs. Dan is de lucht vaak ook grijs. Soms zit er zand en modder in de zee. De golven zijn wit. Het schuim van de golven is wit. Er zit lucht in het schuim van de golven. De wolken zijn ook wit. De wolken zijn de golven van de lucht. Of zijn de schuimkoppen van de golven, de wolken van de zee? Bloed is rood. Dit komt door hemoglobine. Plas is geel als er veel ureum in zit. Soms komt er schuim van het plas. Dan is het als de zee. Drollen zijn bruin. Net als de grond. Drollen staan voor het land als plas staat voor de zee. Een scheet gaat tussen de drollen door. Mensen praten met lucht. Deze lucht is blauw. Sommige mensen praten mooi. Anderen lelijk. Dit is net als een scheet. Naar scheten kun je beter niet luisteren. Net als naar sommige mensen. Andere mensen praten mooi. Daar kan je wel naar luisteren. Soms klinkt dit als muziek in je oren. De zee klinkt ook mooi. De lucht klinkt ook mooi. Dat is de wind. En niet een wind. Volleybal is klein. Volley-bal. Volleyen met een bal. Volleybal is kleurloos.” Bert Kamfer staarde dromerig voor zich uit. Door zijn priemende oogjes. Slenterde naar zijn auto. Opende het portier. Bukte voor hij ging zitten en stootte zijn hoofd. Keihard. Volgende keer beter.