US H1 – Spaarnestad

27 november 2017

Je hebt wel eens van die dagen. Van die dagen dat je een volleybalwedstrijd speelt. Vaak is zo’n dag op zaterdag. US heren 1 speelde deze zaterdag een potje tegen Spaarnestad heren 1. US miste haar middenman. Arjen Cupido. Arjen zei dat hij last had van zijn lage onderrug. Arjen: “Ik zei dat ik last had van mijn lage onderrug.” Bas Louwaars vertaalde dat al snel naar de geestige variant: ‘Last van z’n kont. Hidde van der Hoeven, Olaf Hoonhout, Midas Snoek, Bram Koolstra, Remco van Dongen, Dennis Bouw, Gertjan van Potten, Johan Verhees, Jaap André, Gert-Jan Muis en Joris Musters moesten smakelijk om dit grapje van Bas Louwaars lachen (Haha). Het leek wel ‘Jeroen’s humorhoekje’. Dit is een andere Jeroen dan die ene Jeroen die olie op het vuur gooide trouwens.

De kont van Cupido

Ik merk dat ik al snel afdwaal. Althans, als het over de kont van Cupido gaat. Hij was overigens wel bij de wedstrijd. Arjen Cupido. Met zijn kont. Gertjan van Potten had ‘een vriendje’ van hem op laten draven. Bij heren 2 noemen ze hem ‘Grizzly’, maar Bas Louwaars bedacht dat wij hem ‘de Beer’ gingen noemen. Hans ‘de Beer’ Schoonheim was dus van de partij. Gertjan van Potten maakte de opstelling en op de bank namen plaats Arjen Cupido en zijn kont. Aangezien er op de bank weinig plek overbleef, waren de staanplaatsen voor Olaf Hoonhout, Midas Snoek en Dennis Bouw. Aan de andere kant van de kont van Cupido zat Mike van der Zant. Hij wilde het met eigen ogen zien: Het volleybalniveau van US heren 1 en of dit hetzelfde was als tijdens de training. Al hield hij met een schuin oog de kont van Cupido in het gaatje. Joris Musters, en zijn siamese-inval-tweeling (Olaf Hoonhout), maakte zich klaar voor een dubbele wissel tegen de 20 punten. Dennis Bouw en Midas Snoek waren er ook klaar voor. De scheidsrechter gaf aan dat het fluitje al snel bespeeld ging worden. De spelverdeler van Spaarnestad had tijdens de warming up al 2x onder het net door geserveerd. We konden onze borst dus wel nat maken. Johan Verhees kon niet wachten tot het eerste punt werd gespeeld. Hij stond te popelen om aan de beurt te komen met serveren. Hij keek hoe de Spaarnestadse spelverdeler de bal van een medespeler kreeg. Ondertussen waren Remco van Dongen en Jaap André hun wekelijkse weddenschap begonnen. ‘Wie pakt de meeste bloks?’

Ei van Columbus

De spelverdeler van Spaarnestad keek naar de scheidsrechter. Ook Joris Musters wilde van zich laten horen. Als hij de kans kreeg, zou hij hem pakken. Stel dat hij de langste rally van de dag hoogstpersoonlijk af kon maken. Dan zou hij dat doen. Tijdens training deed hij dit aan de lopende band met heerlijke kill-block’s. Dus het begin was er. De scheidsrechter nam zich voor om de eerste sets een paar punten aan de thuisploeg te geven. Daarnaast wilde hij net zo veel punten aan de uitploeg geven in de laatste sets. Na dit besluit floot hij voor het eerste punt van de wedstrijd (“Phiet Phiew!”). Cupido ging iets verzitten. Gert-Jan Muis stond klaar met zijn pass compagnons. Hidde van der Hoeven en Bram Koolstra. Tijdens het serveren had hij genoeg informatie vergaard om te weten dat er een sprongservice ging komen. De spelverdeler van Spaarnestad stuiterde één keer met de bal. Gertjan van Potten wist dat hij time-outs en wissels nodig zou hebben. Al kijkend naar de tweede stuit van de spelverdeler van Spaarnestad kwam het tactische ‘Ei van Columbus’ in hem op: Ballen van de vloer houden. Weinig fouten maken. Daar ging hij op inzetten bij de time-outs.

Once upon a time in the west

De spelverdeler van Spaarnestad ving de bal op en keek vooruit. Met toegeknepen ogen. Midas Snoek had ook kleine oogjes, maar dat had een andere reden. Hidde van der Hoeven voelde zich persoonlijk aangekeken door de spelverdeler van Spaarnestad. Het leek een eeuwigheid te duren, maar duurde in het echt vrij kort. De spelverdeler en Van der Hoeven deden een ‘staar contest’. De situatie leek wel op een scène uit ‘The good, the bad and the ugly’ of ‘Once upon a time in the west’. Van der Hoeven wendde zijn blik af en zag links een kont. Cupido was er nog. En zijn kont ook. Van der Hoeven grijnsde en was klaar om de passjes neer te leggen en de balletjes er in te pompen. De spelverdeler van Spaarnestad kwam in beweging om de bal op te gooien. Dennis Bouw keek naar Hans ‘de Beer’ Schoonheim en wist dat zij allebei ingebracht konden worden voor de rust. De spelverdeler van Spaarnestad gooide de bal omhoog. Olaf Hoonhout wreef zijn handen over elkaar en zei: “T is koud, berekoud!” En Hans ‘de Beer’ Schoonheim bromde wat. De bal die de spelverdeler van Spaarnestad had opgegooid, kwam naar beneden vallen. Mike van der Zant boog achterover. Hij had zijn pen laten vallen en zei: “Dennis, pak die pen ‘s.” De spelverdeler van Spaarnestad nam zijn aanloop en sprong op. Hij sloeg de bal over het net. Eigenlijk heb ik verder geen flauw idee hoe de wedstrijd verder ging. Gelukkig staat de uitslag op de Nevobo-website. Uitslag op de kont van Cupido: 7 schrale plekken op een witte bips. Uitslag US-Spaarnestad: 3-2 in 25-22, 25-17, 17-25, 19-25 en 15-11.