Heren 1 wint de eerste derby tegen VV Amsterdam

5 november 2017

Normaal schrijf ik in de verslagen niet zoveel over mezelf. Dit keer kan ik er echt niet onderuit. Ik had in het wedstrijdboekje gezien dat Sophie Schutten (alias Sharapova) van dames 3 zichzelf niet onder stoelen of banken schoof. Dus leek het me meer dan terecht dat ik de man-of-the-match in het zonnetje zou zetten. Wie dat was? Ikzelf, maar daarover later meer.

Ik kwam aan in de Amstelcampus en de sfeer was daardoor direct goed. Op de foto zie je Olaf Hoonhout zwaaien als hij ziet dat ik naar hem zwaai. Het enthousiasme spreekt voor zich. Bas Louwaars keek me met een grote grijns aan. Hij mag mij ook graag. Net als iedereen. Gertjan van Potten gaf nog wat aanwijzingen hoe we de tegenstander tactisch konden overmeesteren. Vervolgens zei hij dat als het even niet goed ging, de bal gewoon op mij gespeeld moest worden. Gertjan van Potten: “Als het even niet goed gaat, dan weten jullie wel wie de bal moet hebben.” Remco van Dongen en Midas Snoek waren ver te zoeken, dus stonden niet op het formulier.

De tegenstander van vandaag was VV Amsterdam. En ik deed alsof ik het niet zag, maar wat waren ze blij om tegen een grootheid zoals ik te spelen. De eerste set waren deze heren dan ook erg zenuwachtig en hoefde ik me niet echt in te spannen. Robbert van Leeuwen scoorde het eerste puntje en VV Amsterdam serveerde erg vaak fout. Omdat ik zoveel klasse over heb, kon ik mijn medespelers ook wat ballen laten slaan. Hidde van der Hoeven en Johan Verhees kregen de kans om, naast mij, ook een balletje in te slaan. Ze kunnen dat hartstikke goed, Johan Verhees sloeg zelfs nog een balletje in het kruis van Jesse Koopman. Zwaar onder de indruk van mij (en mijn team) ging VVA de eerste set met 25-18 ten onder.

De tweede set ging het heel anders. VVA stond voor met 1-8. Via 12-17 scoorde Dennis Bouw een mooi balletje in de rechtdoor. Ik had het zelf ook kunnen doen, maar stond halverwege de set achterin. Het stond 22-18. Dat was het moment dat ik mocht serveren. De kalmte die ik met het inbrengen van mijn service had, straalde af op de blokkering. Jaap André pakte een paar blokjes met Joris Musters. In het achterveld deden Gert-Jan Muis, Olaf Hoonhout en ikzelf nog veel belangrijker werk. Namelijk niks. De aanvallen van Ruben Siregar gingen allemaal uit. Het was van groot belang dat we deze ballen niet aanraakten. Ik serveerde ons (zeer koel) terug naar 23-22. Kort daarna mocht Jaap André op 24-23 serveren. Ik zei waar hij moest serveren. Hij serveerde totaal ergens anders. Maar wel een ace 25-23.

Met groots machtvertoon maakten wij gehakt van VVA in de derde set. Vooral mijn service was wederom erg nuttig. Er waren lange rally’s terwijl we verder uitliepen. Johan Verhees nam een bal over. Hij gooide deze over 92+92= 12,7m en Hidde van der Hoeven scoorde de bal. Bas Louwaars maakte een einde aan de langste rally van de dag. Hij dacht mijn niveau te evenaren en sloeg de bal in een keer terug. De rally was wel afgelopen, maar de bal was uit. Gelukkig had ik er persoonlijk voor gezorgd dat we een grote marge hadden. We wonnen de set met 25-15.

Al met al was ik unaniem een belachelijk groot succes. Jelmer van Haerentwéj genoot er zienderogen van om naar zo’n goede volleyballer als ik te kunnen kijken. Mijn nummer zal ook niet meer gedragen worden na dat ik niet meer volleybal. Mijn favoriete nummer zal echter wel nog vaak gedraaid worden: ’t is moeilijk bescheiden te blijven- Peter Blanker

Gertjan van Potten gaf aan dat we nog wel de vierde set moesten spelen. Dat was ikzelf natuurlijk niet vergeten, maar het was goed dat ons team even bij de les werd gehouden. Halverwege kwamen Joris Musters en Olaf Hoonhout er weer in. Een tempoballetje op de 10 bevestigde dat dit een goede tandem is. Robbert van Leeuwen blokkeerde het laatste punt 25-21. Daarna sprong hij in mijn armen. Arjen Cupido zei na de wedstrijd tegen mij: “Goed gespeeld man!” Ik zei: “Niks te danken”. Waarmee ik mijn voortreffelijke bescheidenheid alweer liet blijken.