Wedstrijdverslag Pharmafilter US D1 – OBEG/Donitas D1

17 oktober 2017

Afgelopen week had Pharmafilter US dames 1 een throwback week. Aanleiding was de 22e verjaardag van Lisan. Ze had een nostalgisch moment na de training en voor we het wisten waren we baby foto’s aan het verzamelen voor het tribuneboekje… Maar dat was niet het enige waar we op terugkeken. De vorige wedstrijden tegen onze tegenstander, OBEG/Donitas dames 1, werden ook besproken. Aan het einde van vorig seizoen boekten we een nipte overwinning (3-2) en ook het GNSK – het Nederlands Studentenkampioenschap (waarbij de teams van Groningen en Amsterdam grotendeels door Donitas en US werden bezet) werd door de Amsterdammers gewonnen.

Waar slagveld

We kwamen tot de conclusie dat de wedstrijd een waar slagveld zou worden.. Er werd hard getraind en grondig geanalyseerd op de trainingen zodat we een uitgekiend strijdplan werd uitgewerkt. Tijdens de warming up kwamen we erachter dat Donitas een oude truc probeerde toe te passen: stiekem hadden ze van nummers gewisseld in de hoop ons in verwarring te brengen. Maar wij raken niet in paniek van dit soort amateuristische trucs. Alhoewel, Martijn kreeg bijna een hartaanval (Martijn: ‘Seb! Seb! SEB! KOM HIER! ZE SPELEN MET ANDERE NUMMERS!). Gelukkig kon Seb Martijn kalmeren (Seb: ‘Joh dat heb ik allang gezien en aangepast in het analyseprogramma.’). Zodoende kon de wedstrijd beginnen.

Messcherp

Desiree, Saskia, Brecht, Lisan, Ruth, Lidl en Sophie betraden het veld en begonnen messcherp aan de wedstrijd. Meteen werd er druk gelegd bij Groningen. De pass van Donitas lag onder vuur door goede services en elke aanval werd onschadelijk gemaakt door een gruwelijk blok of snelle verdediging. Na 10 punten wisten we dat onze tactiek werkte en dat Donitas zo niet in haar spel kon komen. Aan ons de taak om deze druk de hele wedstrijd lang vast te houden. En dat ging de eerste set aardig goed. We bouwden een voorsprong op van 4 a 5 punten door een aantal ballen keihard erin te rammen. Aan het einde van de set werd het toch nog even spannend, Donitas sloop dichterbij (21-19). Maar door een aantal killblocks en een prachtige aanvalscombinatie tussen Lidl en Brecht, genaamd ‘de paraplu’, werd de eerste set gewonnen met 25-20. Als je benieuwd bent wat de combi is of waarom het zo heet: je kan het aan Brecht vragen!

Hartslag omhoog

De tweede set begonnen we lekker ouderwets door veel fout te serveren. Wel zo toepasselijk in een throwback week. Bij een stand van 4-5 hadden we al 3 keer fout geserveerd. Martijns hartslag ging weer omhoog en er kwam bijna stoom uit z’n oren want hij had flashbacks naar vorig seizoen (iets met 19x fout serveren) maar ook nu bleef het team rustig. Waar wij vorig jaar gestrest zouden raken bleven we nu positief . Het waren onze fouten, niet de opleving van Donitas. Brecht begon weer met druk te serveren en het team pakte de draad weer op. Kelly en Saskia wisselden elkaar af zodat Kel aan het net het leven van onze tegenstanders zuur kon maken en Sas alles achterin kon verdedigen. Doordat Lidl het spel helemaal opentrok, konden de aanvalsters de punten binnen slaan ( mede doordat het blok van Donitas niet heel goed gepositioneerd was en ook niet veranderde… iets met via de handen uit slaan..). Een ruime voorsprong werd opgedaan. De toon werd helemaal gezet toen Lisan een steek hard naar beneden pompte waar de spelverdeelster van Donitas omver gekegeld werd. Donitas begon steeds meer fouten te maken en daar profiteerden wij gretig van. De set werd met ruime cijfers gewonnen: 25-17.

Goede vorm doorgezet

Het legioen van US, met onder andere het familie-sfeervak, waren blij toen ze zagen dat de goede vorm van de eerste twee sets werd doorgezet. Met luid gezang na elke killblock (dat was dan vooral H1, het familie-sfeervak hield zich iets rustiger) kwamen wij weer op riante voorsprong. De pass werd, onder leiding van Ruth, netjes afgeleverd bij Lidl die vervolgens de aanvalsters voor het kiezen had. Voor de aanvalsters werd het steeds leuker aangezien het blok van Donitas nog steeds niet goed hing. Donitas probeerde het tij nog te keren door te wisselen maar het hielp niet. Lola kwam er op het laatst in voor Sophie en deelde de genadeklap uit met haar serve. Zo wonnen wij de derde set met 25-16.

Bier en taart

In de kantine, onder het genot van bier en taart (Dank Fenna voor het maken!) kregen we te horen dat Donitas een collectieve offday had, we hopen dat dat niet kwam door ons goede spel… Voor ons kwam er een einde aan de throwback week, vanaf nu moeten we weer vooruit kijken. Aankomende week gaat ons bekeravontuur beginnen, in onze eigen Amstelcampus, tegen Utrecht en Spaarnestad. Tot dan!

Wedstrijdverslag geschreven door Sophie ten Asbroek.