Heren 1 verslaat Kangoeroes in vijf sets

9 oktober 2017

De afgelopen week heeft US heren 1 onder leiding van Van Potten getraind. De training van donderdag werd afgerond om negen uur. Vrijdagochtend kwam het bericht. De man die symbool stond voor ‘houden van Amsterdam’ was komen te overlijden. Eberhard van der Laan. Het gaat te ver om te zeggen dat wij hem kenden. Het is niet waarschijnlijk om aan te nemen dat hij onze volleybalclub kende. Echter, we kunnen met een gerust hart zeggen dat het jammer is dat hij er niet meer is. Het was een goede burgemeester.

Zaterdagmiddag verzamelden wij op het Amstelstation. Dat wil zeggen, naast het Amstelstation. Wegens onduidelijkheden over de auto-indeling waren er genoeg auto’s. Voor de zekerheid was er zelfs nog een lesauto geregeld. Aangekomen in Voorschoten zagen wij mooie oude huizen afgewisseld met oerlelijke nieuwbouw. Dat is ook in Amsterdam zo, het blijft voor gemeenten moeilijk om de afweging te maken. Mooi, historisch en duur of lelijk, deprimerend en goedkoop.

Opvallen of niet?

De eerste set was onopvallend. Hoonhout behoefde veel minder te lopen. De passing van Van der Hoeven, Snoek, Koolstra en teruggekomen Bouw was op orde. Andre en Van Dongen maakten hier en daar een blokje. En met een rake klap was de set binnen via diagonaal Verhees (24-26). De tweede set was onopvallend. De Kangoeroe’s kropen steeds meer in hun schulp. Ace’s van Van der Hoeven en een goede serve-serie van Hoonhout zorgden voor een zorgeloos setje aan US’ zijde (22-25).

De derde set was onopvallend. Wel wees Muis met zijn vinger op het feit dat we de ondergrens aan het opzoeken waren. Fouten van US werden afgewisseld met hier en daar een frommelballetje van Kangoeroe’s. De punten vielen veel te gemakkelijk naar de verkeerde kant. Musters trok een pruillip bij het zien van de eindstand 25-19.

De vierde set was opvallend. US kwam een flink aantal punten achter en via 23-18 werd het 24-19. US kwam terug tot 24-24. Toen werd het stuivertje wisselen. Naarmate de spanning opliep gebeurde dat ook met de gemoederen. Na geel voor beide kanten werd rood gegeven op 26-26. Kangoeroe’s stonden aan de goede kant van de stand. Louwaars bediende Van der Hoeven en toch eindigde deze set in een deceptie (30-28).

De vijfde set was onopvallend. US haalde alles van de vloer. De side-out werd constant gescored. Pass, set, score, pass, set en score. 24 punten verder was het 9-15 en stapte US heren 1 als winnaar van het veld.

Naderhand kwam de goedgeklede 1e scheidsrechter Klinge nog even met ons napraten. Ondanks de rode kaart verdient hij onze lof. En brachten wij de woorden van onze overleden burgemeester Eberhard van der Laan in de praktijk: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’