US heren 1 – Rijswijk

3 april 2017

Achter mijn huis, op het terras, in de tuin, waar het warme lentezonnetje de krokusjes nog een vleugje zonnestralen toewierp, zat ik met mijn kleinzoon Tristan Langereis. Mijn kleinzoon zei: “Zitten we nou op het terras of in de tuin? Wanneer sta je er in en wanneer er uit?” “Kornuit”, zei ik spelend met een krokusje, “Kornuit, ik weet wat je bedoelt. Je had er in gemoeten voor Snoek, Bouw of Koolstra.” “Je hebt helemaal gelijk.” En die kleine Tristan reageerde gepikeerd: “Maar waarom opa Fred, waarom, waarom, waarom mag ik niet spelen?” Op dat moment knapte er iets. Het was een krokusje wat ik tussen mijn vingers hield. “Wil je dat echt weten? Kleinzoon van me, ik zal het je uitgebreid vertellen. Wil je details horen?” Kornuit zei dat hij dat wel wilde. Kornuit: “Dat hij dat wel wilde.” Fred Man: “Dan komt hier mijn verklaring. De verklaring van ondergetekende, Fred Man.” Zei ik Fred Man.

Hoe het allemaal begon

Ik stuurde Van der Zant, Koolstra, Snoek, Van Dongen, Borst, Muis en Cupido het veld in. Op het wedstrijdformulier stonden de namen van de tegenstander (Rijswijk) te lezen maar Verbruggie heeft een matig handschrift. Borst mocht serveren. Rijswijk scoorde het eerste punt en mocht serveren. De aanvoerder Grias serveerde naar 0-5. Dat was het moment voor mij om een time-out te nemen. En ik nam hem. Wij van US scoorden het punt en Snoek serveerde naar 2-5. Holiwink serveerde naar 2-8. Wij van US scoorden het volgende punt 3-8. Rijswijk scoorde het punt erna 3-9. Wij van US scoorden het volgende punt 4-9. Rijswijk scoorde een extra punt op de serve van De Grooi 4-11. Wij van US scoorden het volgende punt 5-11. Rijswijk scoorde het punt erna 5-12. Op de serve van Cupido scoorden wij een extra punt 7-12. Rijswijk deed hetzelfde op de serve van Haanappi 7-14. US scoorden het volgende punt 8-14. De aanvoerder Grias serveerde naar 8-17. Dat was weer het moment voor mij om een time-out te nemen. Ook wisselde ik Daas er in voor Van der Zant. Wij van US scoorden het punt en Snoek serveerde naar 10-17. Rijswijk scoorde het punt erna 10-18. Van Dongen serveerde bij zijn uitzwaaiwedstrijd naar 13-18. Rijswijk scoorde twee punten op de serve van Grom 13-20. Wij van US scoorden het volgende punt 14-20. Rijswijk scoorde een extra punt op de serve van De Grooi 14-22. Wij van US scoorden het volgende punt 15-22. Rijswijk scoorde het punt erna 15-23. Op de serve van Cupido scoorden wij twee extra punten 18-23. Verbruggie nam een time-out. De Wintjir serveerde naar 18-25. De set duurde 17 minuten en het stond 0-1 voor Rijswijk. Tot nu toe heb ik nog geen verboden woord gebruikt. Daarom een aanstellerig woordje tussen de sets door: Erwt.

Paardenlollie

Ik stuurde Van der Zant, Koolstra, Snoek, Van Dongen, Borst, Muis en Cupido het veld in. Rijswijk scoorde het eerste punt, want Haanappi serveerde naar 0-1. Wij van US scoorden het punt nadien 1-1. De aanvoerder Grias serveerde naar 1-6. Ik nam een time-out. Wij van US scoorden het punt nadien 2-6. Rijswijk scoorde het punt daarna 2-7. Wij van US scoorden het punt nadien 3-7. Rijswijk scoorde een extra punt op de serve van Grom 3-9. Wij van US scoorden het punt nadien 4-9. Rijswijk scoorde het punt daarna 4-10. Wij van US scoorden het punt nadien 5-10. Rijswijk scoorde het punt daarna 5-11. Wij van US scoorden het punt nadien 6-11. Haanappi serveerde naar 6-14. Wij van US scoorden het punt nadien 7-14. De aanvoerder Grias serveerde naar 7-21. Tussentijds had ik een time-out en twee wissels aangevraagd. Van Van der Schot er in voor Van Dongen en Daas er in voor Van der Zant. Onze Daas serveerde naar 9-21. Rijswijk scoorde het punt daarna 9-22. Wij van US scoorden het punt nadien 10-22. Rijswijk scoorde het punt daarna 10-23. Wij van US scoorden het punt nadien 11-23. Rijswijk scoorde een extra punt op de serve van De Grooi 11-25. De set duurde 16 minuten en het stond 0-2 voor Rijswijk. Ik ben blij met mezelf dat ik nog geen verboden woord heb gebruikt. Daarom een alledaags woordje tussen de sets door: Paardenlollie.

Bommelding

Ik stuurde Borst, Snoek, Daas, Muis, Koolstra, Van der Schot en Cupido het veld in. Rijswijk scoorde het eerste punt 0-1. Wij van US scoorden het aansluitende punt 1-1. Rijswijk scoorde het punt daaropvolgend 1-2. Van der Schot serveerde ons naar 5-2. Rijswijk scoorde het punt daaropvolgend 5-3. Onze Daas serveerde naar 8-3. Rijswijk scoorde het punt daaropvolgend 8-4. Koolstra serveerde ons naar 11-4. Verbruggie nam een time-out. Van Brustekom serveerde Rijswijk naar 11-6. Wij van US scoorden het aansluitende punt 12-6. Ik wisselde Bouw er in voor Cupido. Rijswijk scoorde het punt daaropvolgend 12-7. Wij van US scoorden het aansluitende punt 13-7. Rijswijk scoorde het punt daaropvolgend 13-8. Wij van US scoorden het aansluitende punt 14-8.  Rijswijk scoorde het punt daaropvolgend 14-9. Wij van US scoorden het aansluitende punt 15-9. Ik wisselde Cupido er weer in voor Bouw. De Wintjir maakte op zijn serve drie extra punten 15-13. Ik nam een time-out. Wij van US scoorden het aansluitende punt 16-13. Rijswijk scoorde acht extra punten op serve van De Grooi 16-22. Met een time-out (16-17) en de wissel op 16-18 (Bouw er in voor Koolstra) probeerde ik dit te stoppen. Wij van US scoorden het aansluitende punt 17-22. Van Brustekom serveerde Rijswijk naar 17-24. Wij van US scoorden het aansluitende punt 18-24. Rijswijk scoorde het punt daaropvolgend 18-25. De set duurde 27 minuten en het stond 0-3 voor Rijswijk. Nog steeds heb ik geen verboden woord gebruikt. Daarom een vervelend woordje tussen de sets door: Bommelding.

Apenwipper

Ik stuurde Borst, Bouw, Muis, Daas, Snoek, Cupido en Van der Schot het veld in. Wij van US scoorden het eerste punt 1-0. Nakomend scoorde Rijswijk 1-1. Voorts scoorden wij van US 2-1. Holiwink serveerde naar 2-3. Voorts scoorden wij van US 3-3. Nakomend scoorde Rijswijk 3-4. Bouw serveerde ons naar 5-4. Rijswijk scoorde een extra punt op de serve van De Grooi 5-6. Van der Schot serveerde ons naar 7-6. Van Brustekom serveerde Rijswijk naar 7-8. Voorts scoorden wij van US 8-8. De Wintjir maakte op zijn service drie extra punten 8-11. Voorts scoorden wij van US 9-11. De aanvoerder Grias serveerde naar 9-13. Ik wisselde Koolstra er in voor Bouw. Voorts scoorde wij van US 10-13. Holiwink serveerde naar 10-15. Onze Daas serveerde naar 12-15. Thermoshuizen serveerde naar 12-17. Ik wisselde Bouw er weer terug in voor Koolstra. Thermoshuizen serveerde door naar 12-21. Voorts scoorden wij van US 13-21. Rijswijk scoorde een extra punt op serve van De Grooi 13-23. Van der Schot serveerde ons naar 15-23. Nakomend scoorde Rijswijk 15-24. Borst serveerde ons naar 17-24. En tot slot maakte Rijswijk het laatste punt 17-25. De set duurde 20 minuten en Rijswijk had 0-4 gewonnen. Het verboden woord heb ik mooi weten te omzeilen. En daarom zeg ik u tot slot: “Apenwipper.”

Het werd al donker

Het werd al donker in de tuin met mijn kleinzoon. Ik zei als een echte Fred Man: “Als je dit zo aanhoort. Dan vliegt de tijd toch? Kornuit, je kan zeggen dat je had willen spelen, nou en? Musters, Veljkovic en Muis hadden ook willen spelen.” Kornuit: “Muis speelde toch ook?” Ik: “Ja maar stel nou dat hij niet had gespeeld. Dan had hij toch ook willen spelen? Er kunnen maar zes mensen tegelijk in het veld, Kornuit. Zo’n wedstrijd, is gewoon in een mum van tijd voorbij. Misschien ben ik je wel vergeten. Net als je moeder elke vrijdag. Die vergat jou door haar VrijMiBo en dan haalde ik je op. Daar stond jij elke week weer. Helemaal alleen op het schoolplein. Met je rugzakje. Sorry Kornuitje, jou tijd komt nog wel.”

US - Rijswijk 2017