US Heren 1 – VVA: Meer dan volleybal

20 maart 2017

Het knisperende haardvuur, zijn kleinkinderen op schoot. De oude man werd er een beetje melancholisch van. Tristan dacht aan hoe hij vroeger zelf altijd op schoot zat bij zijn grootvader, Fred Man. En daar zat hij dan nu zelf met zijn nageslacht Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio. Een verhaaltje opa Tristan! Een verhaaltje.

Een halve eeuw geleden…

“Een halve eeuw geleden, op 18 maart 2017, speelde ik een volleybalwedstrijd in Amsterdam.”, begon Tristan. “De club die nu al jarenlang bovenaan in de eredivisie meedraait, speelde op dat moment om te overleven in de tweede divisie. En zo moesten we ook die dag weer alles op alles zetten”. “We had to set everything on everything”, zei Tristan toen hij de vragende blik van Chardonnay zag. Haar Nederlands was nog niet zo goed.

De derde set

Tristan zette keurig uiteen wat het verloop van de wedstrijd was. Van de solide winst in de eerste set tot andere dingen die tijdens de wedstrijd gebeurde. Toen hij vertelde over de derde set, merkte hij dat hij het moeilijk had met deze herinneringen. Het verlies tegen zijn oude ploeg maakte licht geïrriteerde gevoelens in hem los. “Hoe dan ook, uiteindelijk konden we fluiten naar de winst. We could whistle tot the win”, zei hij.

Maar er werd toch nog gescoord

Het echte verhaal werd natuurlijk pas gemaakt ná de wedstrijd. Toen alle niet-zuipende droeftoeters al naar huis waren gegaan. In tegenstelling tot in de wedstrijd, werd er die avond wel gescoord. De net teruggekeerde Jesper, die net te horen had gekregen dat zijn relatie uit was, scoorde het meeste. Cupido had zijn puntjes al gescoord in de wedstrijd en kon ’s avonds dus niet zo veel meer doen. “Wat me het meest is bijgebleven, was het outfit van Mike, zei Tristan”. Ik kende Mike als een echt Zuidas-figuur. Hoe hij in zo’n boerenoveral opeens een woest aantrekkelijk boerenuiterlijk kreeg, zal ik nooit vergeten”.

Moraal van dit verhaal

“Tristan?”, begon Pinot Grigio. Wat is het moraal van dit verhaal? Waarom vertel je ons over een matige volleybalwedstrijd van 50 jaar geleden? Natuurlijk er zijn wel wat leuke dingen gebeurd, je hebt wat puntjes gescoord, een set gepakt, een set weggegeven en je hebt jezelf lam gezopen op het schuurfeest. Maar waarom moeten wij daar over horen?

Een traan viel op de wang van Tristan. “Die avond was voor mij meer dan volleybal en bier zuipen, die avond heb ik jullie oma ontmoet.”