Spaarnestad – US Heren 1: Volleybal en politiek

13 maart 2017

Hier volgt een saai verhaal over volleybal en politiek. Voor de mensen die nog doorlezen, komen nu enkele woorden waardoor je alsnog keihard afhaakt. Algebra. Industrieel. Uil. Meteorologisch. Bavarois. Identiteit. Munitie. Somnambulisme. Vigilant. Aluminium. Prolegomena. Defibrilleren. Nivellering. Cholesterol. Idiosyncratisch. Fred. Man.

verkiezingen

Het gaat niet om een representatieve mening

Op zaterdag jongstleden, stond een beslissende wedstrijd op het programma. Een wedstrijd die de daaropvolgende verkiezingen in doorslaggevende mate zal bepalen. Hoe dat kan? Dat zal ik, Fred Man, u eens even uitleggen. Het gaat er namelijk niet om, of je een representatieve meting doet. Nee, zeker niet. Het gaat er om dat punten, cijfers en uitslagen gebruikt moeten worden, om je eigen verhaal te ondersteunen. Als je analyse dan ook nog wordt geplaatst op het meest toonaangevende, de meest op waarheid beruste website van Nederland, dan is het waar. Vizier op volleybal is een peer-reviewed website. Voordat hier een artikel op verschijnt, wordt deze door een team van experts (peers) goedgekeurd. Zo zie je maar weer.

Het gaat erom wie het hardste schreeuwt

De volleybalwedstrijd Spaarnestad-US Amsterdam heeft op papier, en in de praktijk veel, wat zeg ik, alles met de verkiezingen te maken. Ik (Fred) neem u mee naar het begin van dit seizoen. De competitie was toen nog maar net begonnen. Ik neem u nu weer mee terug naar het heden. De tijd vliegt, of niet? Zo gaat dat in een volleybalseizoen. En zo gaat dat ook in de politiek. De tijd vliegt met de snelheid van het licht. Enfin, de punten die er in de wedstrijd Spaarnestad-US Amsterdam verdeeld worden, zijn typerend voor de manier hoe stemmen worden verdeeld bij verkiezingen. Het gaat er om wie het hardste schreeuwt. In de eerste set werden de heren het veld in gestuurd om campagne te voeren.

Het verschil werd op het midden gemaakt

De strategieën werden uitvoerig doorgesproken en we waren voorbereid op de strijd. Via slinks geplaatste aanvallen van onze zijde ontrolde zich een rommelig potje. De scheidsrechters Weenk en Tuin keken toe of alles volgens de regels ging. Zij zijn aangesteld middels de ‘Trias politica’ of iets dergelijks. De peilers bij het scorebord hielden de tussenstand zo precies mogelijk bij. Het midden in het politieke landschap bepaalt vaak wat er gebeurt. Precies zo bepaalde het midden van ons speelveld de gang van zaken. In de peiling op het scorebord (11-9) ontliepen Spaarnestad en US Amsterdam elkaar weinig. Toch werd het verschil simpelweg op het midden gemaakt. De strategische keuze van mij (Fred) om de kant van het publiek te kiezen, liep uit op een ongewenst resultaat. Spaarnestad maakte het af. Of je zou ook kunnen zeggen US Amsterdam speelde te flets en liet het lopen (25-21). Één zetel voor Spaarnestad.

Spaarnestad maakte een fout

Vervolgens maakte de denktank van Spaarnestad een fout. De opstelling klopte niet. US Amsterdam kon profiteren met spindokter Musters. De linkse socialist Vos verdronk in het rechtse geweld om hem heen. Meer dan speldenprikjes kon hij niet uitdelen. Nog steeds werden de meest belangrijke punten op het midden bevochten. Van der Schot en André tegen Van Leen en Wester. Bij Spaarnestad vroeg men zich, na het verlies van de tweede set (23-25), één ding af. Wie is de mol? Dus werd de verdachte Arzbach geofferd.

Het ging even gelijk op

Het resulteerde in een gelijk opgaande strijd waarin US Amsterdam zijn geheime wapen te weinig in stelling bracht. Van der Zanden veroverde een plekje in de harten van het thuispubliek. Spaarnestad had geen antwoord op zijn oprechte zachte beroeringen van de bal. Actie, reactie is bij volleybal cruciaal. Ook in de politiek is dit het geval. Helaas waren de heren Borst, Van Dongen en Snoek op werkbezoek in Turkije en konden zij er niet bij zijn (‘Die zien-we-nooit-meer, te- rug!’). Uit de provinciale teams werden André, Van der Hoeven en Lauwaars de arena in geworpen. Allen met de nodige ervaring maar het tij kon niet van eb naar vloed gekeerd worden. Van der Hoeven hield de moraal hoog maar free balls en zwevende kiezers werden niet bereikt. Bouw trad nog aan, maar we stonden weer op achterstand in de peiling (25-19). Van der Schot kon meerdere keren zijn overvolle brievenbus legen.

Kieswijzer 2.0

Cupido kwam nog strijdlustig het veld in maar US Amsterdam moest genoegen nemen met 1 zetel. Spaarnestad won de laatste set met een dikke en welverdiende 25-12. Wat we hier uit leren is het volgende. De uitslag is even wispelturig als de verwachting van tevoren. Afgaande op eerdere wedstrijden is deze uitslag (3-1) de logisch. Afgaande op eerdere verkiezingen hebben Jovan en Giannis samen met mijn kleinzoon (Tristan) een zetelverdeling gemaakt.

verkiezing kieswijzer volleybal

Voorspelling zetelverdeling Tweede Kamerverkiezingen

De uitslag van aanstaande woensdag is als volgt. VVD: 21, PvdA: 22, PVV: 23, CDA: 21, D66: 19, GroenLinks: 8, SP:24, ChristenUnie: 6, SGP: 2, PvdD: 2, 50+: 3. Overigens zouden nieuwkomers enkele zetels van de SP kunnen snoepen. Of ik, Fred Man, denk dat het raar kan lopen met de verkiezingen? Geen idee, vraag dat maar aan Jetta Kleinsma. In de competitie behoren wij tot de oppositie. En daarmee blijven we een kleine speler die weinig in heeft te brengen. Ik ben in ieder geval blij dat mijn kleinzoon zich normaal gedroeg toen hij kennis maakte met zijn oma.

verkiezing uitslag