US D3 – VC WIK 3-2; een vruchtbaar resultaat

20 november 2016

Van onze US-correspondent

Amsterdam – Vraag de gemiddelde Amsterdammer (lees; US-lid) waar Groot-Ammers ligt en enkel een gelouterde schoolmeester als Job Veelenturf zou het kunnen weten. Andere leden zouden zich hebben afgevraagd of ze het binnen of buiten de ring moesten zoeken. Het contrast kon niet groter zijn. De stadse dames van US D3 met een yell waar de geen tegenstander van weet wat het betekent, danwel niet wil weten wat het betekent, tegen de dames van WIK D1, een team waarvan de helft nog steeds niet weet dat Zwarte Piet niet echt bestaat. Toen ze hun auto bij de P&R in de Bijlmer parkeerde stond er een op elke straathoek! En volgens de website van WIK zijn er zelfs trainingen met deze goede knecht, ja bij WIK maken ze er een nog echt kinderfeest van!

Vol vreugde van de cadeautjes in de schoenen ging WIK er vol tegenaan, terwijl bij de US de nodige promillages moesten worden uitgezweet. Het is tenslotte ook niet evident om de avond voor zo’n belangrijke wedstrijd met je familie af te spreken, zeker niet als het om de familie Ostendorff gaat. De enige die echt bezig was met de wedstrijd was 2e scheidsrechter de heer Backer. Vol passie en genot floot hij elke minieme voetfout op de middenlijn af, waarmee de wedstrijd eigenlijk een soort van fluitconcert werd. Wat voor een avond zal het voor hem zijn geweest. Als 2e scheidsrechter mag je al zo weinig fluiten, maar de NeVoBo heeft door deze nieuwe regel de 2e scheidsrechter weer een echte functie gegeven. Hij doet er weer toe. En meneer Backer liet zien hoe; met prachtige bewegingen werd een time-out ingeleid, werd netjes eerst aan de kant gestapt om vervolgens met precisie aan te wijzen dat de lijn werd overschreden. Je zou het bijna kunst kunnen noemen. De 2e scheidsrechter was het middelpunt van de wedstrijd, zoals het hoort. Supporters komen niet naar het de sporthal om mooie rally’s te zien, harde aces geserveerd te zien worden of tactisch ingenieus plan tot uitvoering te zien komen. Nee, mensen komen kijken om te zien hoe geweldig een netfout, een vakfout of sinds dit jaar een “lijnfout” aangegeven te zien worden. Alle supporters bij deze wedstrijd werden dan ook op hun wenken bediend, menig “oeh” en “aah” werden beloond met gezang en luid applaus.

Met ruim gemak sloeg de ploeg van coach Reitsma de Amsterdammers van het veld en liep WIK snel uit naar een 2-0 voorsprong; 25-15, 25-20. Waar US nog stond te dromen en zich afvroeg of alle speelsters echt allemaal zusjes van elkaar waren (ze hadden tenslotte allemaal Groot-Ammers achterop hun rug staan), waren de eerste 2 sets alweer voor de gasten. Met een stabiele passing, mooie setjes van spelverdeelsters de Bruijn en rake klappen van met name middenaanvalster Borsje lieten ze de thuisploeg kansloos. Op weg naar de overwinning werden de schoenen al uitgedaan om ze nog even te luchten voordat ze weer bij de schoorsteen konden worden gezet.

Des te groter was het contrast met de 3 sets die volgde. Trainer/coach van Rooijen, die na 2 sets de kans dat hij kerst, laat staan Sinterklaas zou halen weer zag slinken, zette alles op alles door 2 zwangere dames het veld in te brengen… Hij kon ook niet veel anders… Geen team zo vruchtbaar als US D3, zo vruchtbaar bleken ook deze wissels. Op speelse wijze bediende de net-15-weken-Van Venrooy de andere drachtige, Gijsbertsen. Op de manier waarop Ostendorff en Vervoort de ballen binnensloegen kun je je afvragen of ze ook niet laatst tegen een paaltje opgelopen zouden zijn. Om maar niet te spreken over de passhouding van Schotman, dat zal ook niet lang meer duren, en als we alle liedjes van het US publiek over van Tongeren mogen geloven dan lust ze er ook wel pap van. Onder toeziend oog van de luid meezingende “Akela” Looije, bracht het US op 1-2 en uiteindelijk ook op 2-2 (25-21, 25-15). Met veel druk op de passing van de aangeslagen WIK-ers werd ook de 5e set binnengesleept (25-11). Of binnengeslopen, want wat is eigenlijk de verleden tijd van slepen? Ach, laten we er binnengeslopen van maken, daar kunnen de krolse dames van D3 zich vast beter in vinden.

Over 2 weken komt nummer 3 van de ranglijst, VCN naar Amsterdam. VCN komt uit Capelle, dat is vlakbij Rotterdam, dan weten we dat vast. Laten we hopen dat de weken niet gaan tellen…