US Heren 1 – Zaanstad

18 maart 2016

20160312-222210-DSC03547

In de afgelopen weken is er veel gebeurd. De berichtgeving vanuit US Heren 1 is niet altijd even charmant geweest. Daarom leek het ons verstandig onze excuses aan te bieden. We hebben het niet zo bedoeld. Compaen is wel degelijk een club met piraten. Sterker nog, 20% van de club heeft een houten poot, 5% heeft een haak en er loopt ook nog een papagaai rond in de gedaante van Tjerk Laan. Onze mede brave burger Zaanstad opperde dat de ooglapjes van Homburg en Majoor beter een groter oppervlak van het gezicht konden bedekken.

Zaanstad was overigens niet voor niks bij ons op bezoek. We speelden een wedstrijd tegen hen. Met de inspeelmuziek van Van der Hoeven uit de speakers beloofde deze ‘kraker’ een heuse buren-clash te worden. Hier zie je twee zeehondjes en hoe de 3-5 wordt gemaakt.

6A15F2C0E91011E5B5DB69372339F251

Naar mate de wedstrijd vorderde werd steeds duidelijker dat er een derde partij voorzien was van een ongezonde mate van bewijsdrang. Hier spreken we niet over fotograaf John van Geenen, die vaak meer foto’s maakt dan er in de wedstrijd punten worden gemaakt. We hebben het ook niet over het publiek, wat massaal was toegestroomd maar verder weinig overeenkomsten had met vak vier-tien. We hebben het over de scheidsrechters. Mogelijk waren ze een beetje zenuwachtig gezien de opruiende berichten in aanloop van dit duel. Desalniettemin is dit geen goed excuus. De Nevobo heeft na spoedberaad ‘US-Zaanstad’ aangemerkt met code: ‘Violet’. Vandaar zijn de heren Beeckman en de Cort naar de hoofdstad afgereisd. US appelleerde na een middelmatige bovenhandse bal van de Zaanse setter.

De rally er na werd prompt een bal bij US-zijde afgefloten voor ‘twee-keer-raken’. Via 10-12 en 15-16 gebeurde het nog een keer. In één rally nota bene. Een scheids die met emotie fluit dus. In plaats van fluiten naar een mooie vrouw was het fluiten tegen de kant met de scherpste kritiek. Toch had dit niet de uitwerking die er in een ‘risicowedstrijd’ wordt verwacht. Kaarten werden op zak gehouden en de wedstrijd bloedde langzaam dood. Let bijvoorbeeld op het tamme ‘remmende-blok’ van Verheijden.

Misschien hebben de heren het wel heel goed gedaan vanwege het uitblijven van zogenoemde escalatie. Joost mag het weten, want De Leest kon het antwoord niet in zijn neus  vinden. De setuitslagen deden een spannendere wedstrijd vermoeden (23-25 en 25-23) dan het was. Zaanstad heeft onder leiding van coach Pirovano de beste passlijn van de competitie gekregen. De enige die er met ‘alles-of-niets-ballen’ wat tegen kon beginnen was onze Italiaanse blootvluchteling Ricci. Het was dan ook op zijn serve dat US gelijk kwam in set 3 en 5. Van 15-20 naar 20-20 en van 6-11 naar 11-11. De uitstekend spelende Dambrink verdedigde overigens als nooit tevoren.

Moment van de wedstrijd: Een speler van Zaanstad staat klaar om te serveren en de scheids fluit. Binnen 8 seconden komt Zaanstad er achter dat iemand anders moet serveren. Ze wisselen snel en serveren binnen de tijd. Een kets van US is het gevolg. Toch stonden de ‘eigenlijke’ voorspelers niet allemaal voor de eigenlijke achterspelers. In ieder geval werd ook na overleg geen gehoor aan US gegeven en volgde er nog een kets. Je ziet ziet hier dat Ricci vrij onhandig stond opgesteld.

Bijna net zo veel tumultueuze commotie gaf het laatste punt. Huinen was het er niet mee eens maar via set drie, vier en vijf (26-24, 17-25 en 15-13) stond 3-2 winst voor US op het bord. Wij konden juichen.

Waarom stonden wij eigenlijk te juichen? Niet omdat het een geweldige wedstrijd was. Niet omdat coach Pranger na dit seizoen stopt. Ook niet omdat we bier gingen drinken. Maar omdat we twee punten goed kunnen gebruiken in de strijd tegen degradatie.

De heer De Cort gaf meer om illegaal instrumentarium dan om netfouten. Overigens had hij wel het mooiste blouseje van de dag aan. Dit blouseje krijgt een 9. Zonder dit blouseje wordt hij ook maar in zijn hemd gezet. De heer Beeckman komt uit Eexterveenschekanaal. Hij krijgt een 4,1. Stuur hem in het vervolg a.u.b. naar echte risicowedstrijden als Cito-Sliedrecht en geef ons maar de heer Wijs.

Dan nog voor de scholieren die een verslag van de wedstrijd moeten maken. U kunt er misschien een leuke foto bij zoekenVerder zou u kunnen beschrijven dat volleybal de meest pure vorm van teamsport is. Het mentale en technische belang is groot en associërend vermogen komt altijd van pas, kortom volleybal is een elitesport. Een sport voor de hoger opgeleide puber die zich vooral bezig houdt met seks en ‘er-bij-horen’. Als je in een volleybalteam zit en je speelt een wedstrijd tegen een ander team hoor je er namelijk altijd bij. De rest moet je zelf maar ontdekken. Volgende week zullen we de asielzoekers uit het Heumersoord oprollen, inpakken en terugsturen. 19 maart US-VoCaSa om 20:30 uur in de Amstelcampus. Het spel om de knikkers is nu pas begonnen.