US HS 2 – APAC VTC Woerden HS1

6 oktober 2015

Het was weer een week die in de boeken kon. Wales versloeg Engeland in een bloedstollende wedstrijd met het uiteindelijke gevolg dat Engeland als eerste gastland ooit niet door de poulefase van haar eigen WK kwam. Eén grote chaos in Cardiff, niet heel anders als hoe het los zou gaan in Amsterdam wanneer Nederland een zeker Germaans buurland uit het EK voetbal zou schoppen. Maar er werd hier niet alleen over rugby gepraat, na de historische winst van heren 2 vorige week werd er zelfs bijna exclusief over volleybal gespeculeerd. Gelukkig was er deze week in volleyballand ook wel heel wat om over te discussiëren. Er was namelijk een fel debat gaande over of teams hun eigen competitie wedstrijd mochten verplaatsten om dé wedstrijd van het weekend te kunnen zien. Na het overdonderende succes van afgelopen week is het natuurlijk begrijpelijk dat iedereen Nederlands favoriete team wilde zien spelen, daarom liet de Nevobo voor één keer toe dat de hele competitie (als ze wilden) hun wedstrijd mocht verplaatsen. En zo reisde half volleyballend Nederland af naar Amsterdam en keek de rest op NPO naar de historische wedstrijd tussen US HS 2 en APAC VTC Woerden HS1. De sporthal werd omgebouwd tot een ware arena waar meer dan 10.000 man kon genieten van een spektakel van epische proporties.

In de pers werd al de hele week gedebatteerd over wie er zou beginnen, uiteindelijk mochten Midas en Dennis samen met libero Gertjan de passlijn uitzetten. Wouter en Remco mochten deze week het licht uitdoen en Jesper mocht de setjes geven zodat ook Joris aan scoren kwam op de diagonaal. Of het nou het in grote getale aanwezige publiek was of de nieuwe ‘Angerfist’ warming up tunes*, feit is dat heren 2 weinig overhield van Woerden in de eerste set. De door het team bedachte steekwoorden waren bravoure, flair en accuratesse, maar de stand 25-12 maakte meer indruk op de fans hier in Wales. Na de afgang van de eerste set besloot Woerden toch maar daadwerkelijk mee te doen aan de wedstrijd. Ze gingen beter serveren en zelfs het inbrengen van Paolo ‘forza’ Crosta op de libero positie mocht US niet meer helpen. Met een gelijke stand in sets ging US verder met goed spel, met name de verdediging zorgde ervoor dat VTC scheldend in het veld stond. In tegenstelling tot het team uit Woerden wist Midas zich wel keurig te gedragen, hij volgde namelijk netjes de tip op om te prikken van coach Renee**, die overigens voor rust en duidelijkheid in het hele team zorgde. Rust die goed terug te vinden was in de twee kille blocks van Wouter die ervoor zorgden dat US met 2 punten verschil de set won. Over de laatste set valt weinig meer te zeggen, behalve dan dat US veel moeite had met punten scoren… Dit kwam vooral omdat VTC besloot de punten voor US te maken… Een paar aces, kill blocks en dus toch ook een gering aantal ‘zelf gescoorde’ punten later stond het 25-19 en ging ook de 4de set naar US. Jesper werd door het publiek en de pers als man of the match gekroond met Gertjan als sterke rechterhand met zijn stabiele pass en prachtige verdedigende acties. Na de wedstrijd werd er uiteraard nog even tijd vrijgemaakt om met het publiek op de foto te gaan, vooral Jorrit bleek in de smaak te vallen bij de dames. Dan wil ik als laatste nog het publiek bedanken, deze overwinning was zonder de sfeer die jullie creëerden niet mogelijk geweest. We zien jullie heel graag volgende week terug!

Tom Vos

*https://www.youtube.com/watch?v=qN8_Gw0aANs
**Midas is er nog steeds van overtuigd dat zijn eigen intellectuele vermogen hem tot die prikbal leidde.